2010. augusztus 31., kedd

zöldbab főzelék 1. (édes- savanyú)

Ez most nem a "mi" fajtánk, ez édeskés és savanykás. Még rímelt is, csodás.
Ez úgy volt, h M anyu sürgött- forgott a házban, kertben, és gyorsan szedett le saját termesztésű zöldbabot a kertben, és megkért, pucoljam meg. Azt úgy kell, h a két végét lecsippented, ha engedi, húzod a szálát (de az a jó, ha nem engedi:D).
Változó, ki mekkora darabokban szereti a babot falatozni, erről nem is ejtek szót.
A babot megmosod, sós-vegetás (egyéb fűszerezés is lehetséges) vízben felteszed főni, forralás után 15 perc, és kész is. Fontos, h M anya a főzővízbe fokhagymát is tesz (mi a rántásba szoktuk).
Ha sok a leve, leöntesz belőle, ki milyen hígan szereti...
Kis serpenyőben rántást készítesz (kis olajban a lisztet zsemleszínűre pirított, majd tűzről levéve hozzáadsz egy kb. teás kanálnyni őrölt pirospaprikát). Ha jól összekeverted, egy kis pohár tejfölt zutyítasz hozzá (nem tudom, létezik- e ilyen szó), csomómentesre kevered, majd hozzáöntöd a babhoz. Cukrot, kis ecetet teszel hozzá. Összerottyantod, megkóstolod. Ha se íze, se bűze (az enyémnek nem volt), addig pótolod az ízesítőket (vegeta, cukor, ecet), míg jó nem lesz.

Ha szereted, kaprot is tehetsz a zöldbab főzővizéhez.

Nincsenek megjegyzések: